Reisreportages

RadaIn het hart van Azië, middenin Siberië, ligt de Russische deelrepubliek Tuva. Daar woont mijn Tuvaanse vriendin Rada (links op de foto, terwijl haar zus Rosa rechts van me staat). Hun grootvader was sjamaan, hun ouders leefden toen ze klein waren nog als nomaden totdat de Sovjets ze dwongen het nomadenbestaan op te geven. Met Rada trok ik door haar land van uitgestrekte steppes, bergen en kolkende rivieren. Samen brachten we een weekend door in een hutje aan een meer grenzend aan Mongolië, waar de zussen me in de traditionele, handgemaakte jas van hun moeder kleedden. Zelf ging ik nog op bezoek bij sjamaan Natasha en bewonderde ik de nationale sport worstelen. Columbus Magazine publiceerde mijn verhaal en foto’s over Tuva.


Voor deze reportage in het blad Seasons (zomer 2020) reisde ik met fotograaf Ingmar Timmer naar Zwitserland om samen met Zwitsers het natuurwater in te gaan. Lekker buiten zwemmen in rivieren, meren en vijvers en ondertussen van de locals horen wat dat zwemmen in open water nou met ze doet. Als fervent buitenzwemmer kon ik mijn hart ophalen! Wie goed kijkt, ziet me verdeeld over de 10 pagina’s maar liefst 3 keer. Onder water weliswaar.


Zomer 2017 was ik een week op reportage door Maleisië samen met fotograaf Ernie Enkelaar voor het blad Flying Dutchman van KLM, oplage 175.000. In 2018 noemde Malaysia Tourism dit een ‘fabulous piece’ en riep de reisreportage uit tot Best Tourism Article in print, dat wil zeggen de eerste prijs. Gave erkenning voor onze zoektocht naar mooie verhalen, liefst buiten de gebaande paden. Klik hier om het verhaal te lezen.


In wandelkrant te Voet stond deze reportage over het natuurpark Serra da Estrela met de hoogste berg van Portugal van het vasteland, de Torre. Het is een prachtig wandelgebied, zeker in het najaar als het landschap oranje en geel kleurt. Ik schrijf en fotografeer geregeld voor de wandelkrant en Portugal mocht wel wat extra aandacht krijgen na de bosbranden van 2017. De Serra da Estrela is er niet aan ontkomen, maar gelukkig is er nog natuur genoeg om doorheen te wandelen.


malmo

Hoe verander je van duffe industriestad in levendige, groene en duurzame stad? Voor het antwoord reisde ik naar de Zweedse stad Malmö, bekend van de tv-serie The Bridge en het beeldbepalende gebouw the Turning Torso. Er bleek meer te ontdekken dan deze twee bouwwerken. Veel meer. Bekijk de reportage, geplaatst in het nieuwe blad Ready – Mitsubishi Magazine, hier.


AracenaHoewel ik Spanje door en door ken – ik heb er gewoond, kom er nog elk jaar en spreek de taal – word ik toch nog regelmatig verrast door nieuwe streken. Zoals de Sierra de Aracena in Andalusië. In het blad Méditerranée is mijn reportage gepubliceerd over dit gebied waar het heerlijk wandelen is. En lekker eten! Met als mooiste ontdekking het dorpje Linares de la Sierra.


TerceiraTerceira is een eiland van de Azoren dat ik enkele winters geleden bezocht. Toen het blad Arts en Auto mij vroeg er een artikel over te schrijven, kwamen de herinneringen meteen naar boven: de geuren van verse vis op de grill, de smaak van zilte zeepokken, de charme van de Azorianen, het uitzicht tijdens de mooie wandelingen en het gestolde zwarte lava. Het staat allemaal in het artikel dat in mei 2015 is gepubliceerd.


moerasVoor een reisjournalist is Groot-Brittannië een walhalla door al die verrassende invalshoeken en bijzondere mensen. Voor Trouw schreef ik over absurde ‘world championships’ als teenworstelen en moeras-snorkelen, voor Portfolio over culinair Cornwall en voor british logeerde ik in een afgelegen Schotse vuurtoren. Ik mengde me tussen fanatieke hondenbezitters op hondenshows, chocolademakende monniken en tussen zeldzame vogels op onbewoonde eilanden.


RijnreisIn je eentje reizen is erg leuk, maar vervelend is het om dan in een restaurant aangestaard te worden terwijl je alleen eet. En het is ook balen om als alleenreizende voor een 1-persoonskamer het volle pond te moeten betalen. Voor Het Parool schreef ik dit artikel vol ideeën hoe je van solo reizen een succes kunt maken. Voor dezelfde krant heb ik tientallen reisverhalen geschreven, zoals over een reisje langs de Rijn, maar dan op de fiets.


FlamencoMijn allereerste reisreportage maakte ik in 1995 samen met fotograaf Eddy Posthuma de Boer.  We trokken door Madrid op zoek naar de culturele erfenis van Spanjaarden uit de verschillende regio’s, zoals de flamenco uit Andalusië. In het KLM-magazine Flying Dutchman kwam vele jaren later Madrid opnieuw aan bod in dit artikel met tientallen insider-tips. Voor KLM-bladen heb ik ook reisverhalen geschreven over onder meer Riga, Wenen, Milaan, Chengdu en Singapore.

Door deze landen heb ik gereisd: Argentinië, België, Brazilië, Chili, China, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, India, Italië, Jordanië, Kaap-Verdië, Kenia, Kroatië, Letland, Litouwen, Maleisië, Malta, Marokko, Mexico, Noorwegen, Oeganda, Oekraïne, Oezbekistan, Oostenrijk, Peru, Polen, Portugal (incl. Azoren), Rusland, Slovenië, Slowakije, Singapore, Spanje (incl. Canarische eilanden), Suriname, Syrië, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Vietnam, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.