Portfolio

In deze media heb ik tot nu toe gepubliceerd: 360° Magazine, AD magazine, Arts & Auto, Avision, british, Building, Campinglife, Casa, CenE Alert, Columbus Magazine, Eigen Haard magazine, Espanje!, Globe, Grasduinen, Horeca Info, horecaleven.nl, IKEA magazine, Knack, KLM Agent, KLM Flying Dutchman, Méditerranée, Mercedes magazine, Meridian, Move, nb online, Natuurbehoud, Het Parool, Portfolio, Platteland, peugeot.nl, Promedico magazine en nieuwsbrief, S&Co, Seven, SNP Reisblog en Magazine, Statement, Thuis, tint, Toyota magazine, Trips & Trails, Trouw, WPG In Druk & WPG In Blog. Hieronder enkele voorbeelden. Scroll en klik op de rode woorden om naar artikel of website te gaan.

Sinds 2017 reis ik met camera en pen & papier door Spanje voor het blad Espanje! op zoek naar producten die typisch zijn voor een streek. De trotse telers namen me tijdens de oogst op sleeptouw waardoor ik alles leerde over bijvoorbeeld saffraan, zie de foto hiernaast. Verder ook ajo (knoflook) de Pedroñeras, pimientos (groene pepertjes) de Padrón en arroz (rijst) de Calasparra. Nooit gedacht dat ik pagina’s zou kunnen schrijven over knoflook, maar het lukte me zonder meer. Bekijk hier het artikel.

Dit zijn Soledad en Gregorio met hun net geoogste paprika’s. Na dagenlang roken zullen de paprika’s vermalen worden tot pimentón, Spaans gerookte paprika-poeder, onmisbaar in de Spaanse (en ook mijn) keuken. Voor het blad Espanje! schreef en fotografeerde ik over dit ambachtelijke proces en heb ik uit de doeken gedaan hoe pimentón toch die heerlijke rokerige smaak en geur krijgt. Lees en bekijk het hier.

Zomer 2017 was ik een week op reportage door Maleisië samen met fotograaf Ernie Enkelaar. Om voor het blad Flying Dutchman van KLM, oplage 175.000, een groot reisverhaal te maken. Een glimlach werkte ontwapenend tijdens de reis, maar om het ijs te breken en een gesprek aan te knopen, ging ik (rechts) bereidwillig op de foto voor een selfie. Want ze zijn in dit land echt verzot op selfies. Klik hier om het verhaal te lezen.

In Salvatierrahet blad Méditerranee zijn mijn foto’s en tekst gepubliceerd over het Spaanse pottenbakkersdorpje Salvatierra de Los Barros. De bewoners halen kleigrond uit de buurt en veranderen het in prachtig aardewerk, alles nog helemaal met de hand. Een eeuwenoud ambacht dat aan het uitsterven is. Lees er hier meer over.

Vikanb online van Nuon, bestemd voor zakelijke inkopers van energie, is in 2014 van papier naar online overgestapt. Dat vraagt om een andere manier van schrijven, namelijk korte tekstjes die onafhankelijk van elkaar gelezen kunnen worden, omdat de lezer bepaalt welk tekstje hij aanklikt. Voor de rubriek Klant aan het woord interview ik klanten over hun energiegebruik, zoals het Nederlandse bedrijf Vika, dat in 2020  CO2-neutraal wil zijn.

Cover HIZes keer per jaar komt het blad Horeca Info uit, een vakblad dat de leden van de FNV Horecabond toegestuurd krijgen. Sinds 2003 coördineer ik dit blad. Ik bedenk de inhoud, interview uiteenlopende (vak)mensen, schrijf artikelen, doe de eindredactie en begeleid het vormgevingstraject. De lezers zijn enorm gevarieerd, van een 15-jarige leerling tot en met een 90-jarige gepensioneerde ober, van een afwasser tot en met een Michelinsterkok. Uit recent onderzoek blijkt dat de lezers het blad erg waarderen: 93% is bekend met het blad en bijna driekwart leest meer dan de helft van de bladen. Benieuwd hoe het blad eruitziet? Klik hier.

Cover PromedicoHoe ziet de huisartspraktijk er in 2020 uit? Waar lopen startende huisartsen tegenaan? Hoe gaat e-health de zorg veranderen? Voor ICT-bedrijf Promedico, van en voor huisartsen, schreef ik al vier keer per jaar de nieuwsbrief en incidenteel tekstjes voor de website, toen daar eenmalig hun magazine bij kwam. Voor dit magazine interviewde ik huisartsen en deskundigen in de zorg en vroeg naar hun visie voor 2020. Het Promedico Magazine is verspreid onder de klanten (huisartsen al dan niet met een apotheek aan huis), de relaties van Promedico en onder klanten in spe.

SmaakNegen jaar lang trok ik er elk kwartaal op uit voor het huurdersblad Thuis van Woningbouwvereniging Rochdale: met de fiets, te voet, in de tram en een enkele keer per boot. Voor de rubriek Uitgestippeld beschreef ik dan een route in en om Amsterdam: bijvoorbeeld op zoek naar Joodse geschiedenis in de Transvaalbuurt, wandelen langs de Zaan, fietsen naar Broek in Waterland en zigzaggen door de Bijlmer. De allerlaatste uitgave verscheen eind 2013 en daarin schrijf ik over een wandeling langs historische panden in de Amsterdamse binnenstad met een nieuw leven als horecazaak. Bekijk hier het hele artikel.

PolitiecoverVoor het blad Building van DTZ Zadelhoff interviewde ik de bewoners van opvallende, bijzondere en/of historische panden. Zoals de studenten, docenten en medewerkers van de Politieacademie in Apeldoorn die onderdak vonden in het voormalige kleinseminarie. Voor Building schreef ik verder ook over de Kapel Saint Louis in Oudenbosch, die in gebruik is bij kerkgangers, muziekliefhebbers en de broeders van de heilige Aloysius Gonzaga Saint Louis.

horecalevenTot 2015 verscheen iedere maand een nieuw verhaal van een horecaprofessional op horecaleven.nl. Elk verhaal liet zien hoe een horecamedewerker omging met zaken die vaak specifiek zijn voor de sector, zoals de wisselende werktijden, de balans tussen werk & privé en het fysiek aankunnen van de baan. De oplossingen die in de verhalen naar boven kwamen, inspireerden andere mensen uit het vak.

Meer reisreportages vind je hier.