Schrijfcursus Autofictie

Al lange tijd wil je schrijven over je eigen leven, maar hoe pak je dat nou aan? Of je hebt al autobiografische pagina’s geschreven, maar je komt niet verder. Klinkt dat bekend? Doe dan mee aan mijn Schrijfcursus Autofictie in Amsterdam. Ik geef net dat duwtje in je rug om een goed begin te maken of verder te komen. Je gaat veel schrijven en oefenen in een kleine groep. Ook gaan we hobbels bespreken waar je tegenaan kunt lopen als je over echte mensen schrijft.

Onder de foto lees je over de inhoud van de workshop. Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn volgende Schrijfcursus Autofictie in Amsterdam? Vul het contactformulier in van deze site en geef aan dat je interesse hebt. Dan hoor je meteen van me als er nieuwe schrijfworkshops zijn.

Het motto van schrijfcoach Aafke Jochems.

Dit gaan we doen

Eerste zondag:

We gaan in op wat autofictie nou precies betekent; is het een autobiografie met fictieve elementen of fictie met waargebeurde feiten uit het leven van de verteller? Ook gaan we meteen aan de slag met korte en afwisselende schrijfoefeningen. Sanne van de Java Bookshop komt een half uurtje langs om verschillende autofictieve / autobiografische romans aan te stippen die een inspiratiebron voor je kunnen zijn. Je gaat naar huis met opdrachten voor thuis, zoals een verhaal of hoofdstuk in de steigers zetten. Hou er dus rekening mee dat je thuis veel gaat schrijven. En boeken gaat lezen die je zullen inspireren!

Tweede zondag:

Je bespreekt je aanzet tot je verhaal / hoofdstuk, of je ideeën erover. En je geeft feedback op de inbreng van de andere deelnemers. Verder ga je weer verschillende schrijfoefeningen doen en gaan we in op zaken die spelen binnen autofictie, zoals wat als de mensen die je beschrijft zich herkennen in je verhaal? Wat zijn bronnen die je verder kunnen helpen? De week erna blijf je lezen en ga je je verhaal afronden.

Derde zondag

Je leest elkaars autofictieve verhaal en geeft feedback. We bespreken waar je tegenaan bent gelopen. En we gaan door met schrijfoefeningen.

Belangrijke info:

  • Kosten: € 125,- .
  • Data: nog te bepalen in 2021.
  • Locatie: Buurtcoöperatie De Eester, C. van Eesterenlaan 266, Amsterdam. Hier kunnen we coronaproof bij elkaar komen. Gratis parkeren op zondag.
  • Deelnemers: minimaal 4 en maximaal 5. 
Autofiction of autofictie volgens de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren: een nieuwe richting binnen het autobiografische schrijven waarin bewust gestreefd wordt naar het opheffen van de scheidingslijn tussen fictie en non-fictie: waargebeurde feiten uit het leven van de autobiografische verteller worden vermengd met (of verdraaid tot) fictieve gegevens en omgekeerd.

Aafke Jochems is tekstschrijver, eindredacteur, schrijfcoach en reisjournalist, en geeft al jaren met plezier schrijfworkshops in OBA, Java Bookshop en De Eester.