Nieuw: schrijfcursus columns

Word jij de nieuwe Sylvia Witteman of treed je in de voetsporen van Simon Carmiggelt? Wil je de kunst leren van het kort en krachtig schrijven? Scherp dan je pen en leer een vlammende, opiniërende column of een korte observatie te schrijven. Voor columnisten in spe én voor schrijvers die beknopt(er) willen schrijven. Deze nieuwe schrijfcursus columns ‘dwingt’ je zonder zijpaden in weinig woorden tot de kern te komen. Lees verder onder de foto.

Werk aan je vlammende column of vlijmscherpe observatie.

Dit gaan we doen:

Zondag 13 juni
We beginnen met een schrijfoefening om de schrijfspieren los te maken. Dan bespreken we de columns die elke deelnemer van tevoren heeft aangeleverd. Waarom spreekt de column je aan, of waarom niet? Wat onderscheidt een column van een zkv (=zeer kort verhaal)? Wat maakt een column een column? En wat houdt je bezig waarover je een mening hebt? We gaan verder met korte en afwisselende schrijfoefeningen. Je gaat naar huis met oefeningen om thuis je pen te scherpen.

Zondag 20 juni
We bespreken je eerste (aanzet tot je) column en/of observatie. Verder gaan we weer verschillende schrijfoefeningen doen. De 2 weken erna ga je werken aan je vlammende column of vlijmscherpe observatie.

Zondag 4 juli
We lezen elkaars columns en geven feedback. En we gaan door met schrijfoefeningen. Als je wil, publiceer ik na afloop van de cursus je column op mijn site.

Belangrijke info:

 • Kosten: € 125,- voor de drie zondagen. Heb je eerder een schrijfcursus bij mij gevolgd, dan € 10,- korting, dus € 115,-.
 • Data: zondagochtenden 13 & 20 juni en 4 juli 2021 van 10.30 – 12.30 uur.
 • Locatie: Buurtcoöperatie De Eester, C. van Eesterenlaan 266, Amsterdam. Gratis parkeren op zondag.
 • Deelnemers: minimaal 4 en maximaal 5 (zodat er genoeg afstand tussen elkaar is).

Aanmelden? Mail naar aafkeschrijft@planet.nl of vul het contactformulier in van deze site.

Bloggende en vloggende dominee

Wat hebben ze met elkaar gemeen, deze bloggende en vloggende dominee, een strenggelovige vmbo’er die nu een vrijzinnig denkende promovendus is en een jonge Friezin met interesse in de Islam die een loopbaan heeft als een avonturenroman? 

Ze studeerden theologie aan de Vrije Universiteit en blikken terug op een mooie tijd die enorm vormend is geweest voor hun latere leven. Voor de faculteit Religie en Theologie interviewde ik vijf alumni met als centrale vraag: wat heeft de studie je gebracht? Welke vaardigheden of ervaringen heb je daar ontwikkeld waar je (in je werk) nu nog steeds veel aan hebt? Het leverde openhartige en verrassende gesprekken op. Mijn beeld van een dominee is bijvoorbeeld compleet veranderd door het interview met de jonge en bruisende dominee Anne-Meta Kobes. En bewondering voor de weg die André Poortman heeft afgelegd en wat hij nu bereikt heeft. Dit schreef André er zelf over: ‘van vmbo naar een master, het kan verkeren en het bleek een heerlijke route. Het is mijn ‘mini-biografie’, opgetekend door Aafke Jochems.’

kersenoogst in Valle del Jerte

Cherrypicking met een knipoog

Artikel over kersenpluk
De openingsspread in het winternummer van glossy ESPANJE!

Cherrypicking is eigenlijk negatief bedoeld: van twee (of zelfs meer) walletjes eten. Maar in deze kop boven mijn artikel over de kersenoogst in Spanje is het als knipoog bedoeld en dat vind ik een leuke vondst van de eindredacteur van de glossy ESPANJE!. Het is precies waarover dit verhaal gaat, kersen plukken op de bergflanken in de Valle del Jerte (vallei van de rivier de Jerte).

Ik herinner me nog goed de kersenoogst in Spanje afgelopen zomer, bijna 40 graden en daar liepen Juan Pedro, deze jonge kersenboer, en ik door de boomgaard van zijn familie. Ik snoepte van de ene boom naar de ander. Elke kersensoort proefde weer anders. Juan Pedro liet me zien wat er allemaal bij de pluk komt kijken en hoe zijn familie deze rijpe kersen zo snel mogelijk op de markt brengt. Plus wat zo speciaal aan de Picota-kersen is (spoiler: bij de pluk verliezen ze hun steeltje).

Het geheim van de kikkererwt

Sinds ik in Spanje heb gewoond ben ik gek op kikkererwten. Maar ik had er geen benul van dat kikkererwten in Spanje ook op akkers groeien. Tot ik me erin ging verdiepen en me bovendien afvroeg: hoe ziet de plant van deze peulvrucht er eigenlijk uit? Hoeveel zitten in een peul en kun je ze ook rauw eten? Worden ze eerst geoogst en dan te drogen gelegd, of drogen ze in de peul op het land en worden ze daarna geoogst? Ik vroeg het aan vrienden en bekenden, in Nederland en Spanje, en niemand wist het precies. Dus reisde ik zomer 2020 naar de provincie Zamora waar teler José Antonio Perlines me er alles over vertelde. In de glossy ESPANJE! deze reportage van maar liefst 8 pagina’s.

José Antonio Perlines tussen de kikkererwtenplanten met een ouderwetse criba.

Schrijfcursus Autofictie

Al lange tijd wil je schrijven over je eigen leven, maar hoe pak je dat nou aan? Of je hebt al autobiografische pagina’s geschreven, maar je komt niet verder. Klinkt dat bekend? Doe dan mee aan mijn Schrijfcursus Autofictie in Amsterdam. Ik geef net dat duwtje in je rug om een goed begin te maken of verder te komen. Je gaat veel schrijven en oefenen in een kleine groep. Ook gaan we hobbels bespreken waar je tegenaan kunt lopen als je over echte mensen schrijft.

Onder de foto lees je over de inhoud van de workshop. Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn volgende Schrijfcursus Autofictie in Amsterdam? Vul het contactformulier in van deze site en geef aan dat je interesse hebt. Dan hoor je meteen van me als er nieuwe schrijfworkshops zijn.

Het motto van schrijfcoach Aafke Jochems.

Dit gaan we doen

Eerste zondag:

We gaan in op wat autofictie nou precies betekent; is het een autobiografie met fictieve elementen of fictie met waargebeurde feiten uit het leven van de verteller? Ook gaan we meteen aan de slag met korte en afwisselende schrijfoefeningen. Sanne van de Java Bookshop komt een half uurtje langs om verschillende autofictieve / autobiografische romans aan te stippen die een inspiratiebron voor je kunnen zijn. Je gaat naar huis met opdrachten voor thuis, zoals een verhaal of hoofdstuk in de steigers zetten. Hou er dus rekening mee dat je thuis veel gaat schrijven. En boeken gaat lezen die je zullen inspireren!

Tweede zondag:

Je bespreekt je aanzet tot je verhaal / hoofdstuk, of je ideeën erover. En je geeft feedback op de inbreng van de andere deelnemers. Verder ga je weer verschillende schrijfoefeningen doen en gaan we in op zaken die spelen binnen autofictie, zoals wat als de mensen die je beschrijft zich herkennen in je verhaal? Wat zijn bronnen die je verder kunnen helpen? De week erna blijf je lezen en ga je je verhaal afronden.

Derde zondag

Je leest elkaars autofictieve verhaal en geeft feedback. We bespreken waar je tegenaan bent gelopen. En we gaan door met schrijfoefeningen.

Belangrijke info:

 • Kosten: € 125,- .
 • Data: nog te bepalen in 2021.
 • Locatie: Buurtcoöperatie De Eester, C. van Eesterenlaan 266, Amsterdam. Hier kunnen we coronaproof bij elkaar komen. Gratis parkeren op zondag.
 • Deelnemers: minimaal 4 en maximaal 5. 
Autofiction of autofictie volgens de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren: een nieuwe richting binnen het autobiografische schrijven waarin bewust gestreefd wordt naar het opheffen van de scheidingslijn tussen fictie en non-fictie: waargebeurde feiten uit het leven van de autobiografische verteller worden vermengd met (of verdraaid tot) fictieve gegevens en omgekeerd.

Aafke Jochems is tekstschrijver, eindredacteur, schrijfcoach en reisjournalist, en geeft al jaren met plezier schrijfworkshops in OBA, Java Bookshop en De Eester. 

En dit zijn de verhalen

Van tevoren was er geen verhaal, wel veel enthousiasme om een eigen kort verhaal te (leren) schrijven. Drie zondagen kwamen deze schrijvers in spe bijeen tijdens mijn schrijfcursus Korte Verhalen en Autofictie. Veel schrijven, oefenen plus elkaar feedback geven. Thuis bleven ze schrijven, boeken en korte verhalen lezen. Het resultaat mag er zijn! Dit zijn de verhalen (klik op een verhaal en je kunt ‘m lezen)

Schrijfcursus Autofictie:

Pakjesavond – Amata Flores

Mijn liefde voor de muziek – Jitsche

Schrijfcursus Korte Verhalen:

Alles is kut – Maily Hollander

De geest met de twee gezichten – Esther Kloos

Het geheim van Irina Woltz – Anna Zomer

“De cursus was bijzonder inspirerend en het was de aanzet die ik nodig had. Mijn tweede verhaal staat al in de steigers.”

In 2021 geef ik opnieuw een Schrijfcursus Korte Verhalen en Schrijfcursus Autofictie in De Eester in Amsterdam samen met de Java Bookshop. Interesse? Stuur me een berichtje via dit contactformulier.

En dit zijn de schrijvers

Ik beloofde ze een primeur…

Inderdaad, ik beloofde deze hobby-schrijvers een primeur en die belofte maakte ik waar. Ondanks de augustushitte lukte het deze deelnemers aan mijn schrijfworkshop om hun allereerste korte verhaal te schrijven.

Drie zondagmiddagen was het samen veel schrijven, schrappen, schaven en lachen, en thuis verder schrijven en korte verhalen lezen. Sanne Fase van de Java Bookshop was met een doos vol inspirerende korte verhalen langsgekomen en had bundels getipt om de kunst af te kijken.

“Dank voor je feedback en inspirerende lessen, ook dat is een kunst om in zo’n hitte klaar te spelen”

In het najaar weer een nieuwe Schrijfworkshop Korte Verhalen! Interesse? Stuur me een berichtje via dit contactformulier.

Op 1,5 meter van elkaar in De Eester lekker schrijven.

Niet ‘undercover’ maar ‘under water’

Voor deze reportage (klik hier) in het blad Seasons reisde ik met fotograaf Ingmar Timmer naar Zwitserland om samen met Zwitsers het natuurwater in te gaan. Lekker buiten zwemmen in rivieren, meren en vijvers en ondertussen van de locals horen wat dat zwemmen in open water nou met ze doet. Als fervent buitenzwemmer kon ik mijn hart ophalen! Ik wil nooit op de foto, maar nu sta ik soms op de foto. Wie goed kijkt, ziet me verdeeld over de 10 pagina’s maar liefst 3 keer. Onder water weliswaar.

Schrijfcursus Korte Verhalen

Altijd al een kort verhaal willen schrijven, maar je weet niet hoe je moet beginnen? Of je bent al begonnen, maar je loopt vast? Doe dan mee aan mijn Schrijfcursus Korte Verhalen in Amsterdam. Als de coronamaatregelen in juni 2021 verder versoepelen leer je in drie zondag­middagen hoe je een kort verhaal schrijft. Dat betekent veel korte verhalen lezen en vooral ook veel schrijven in een kleine groep. Spelfouten en dyslexie geen probleem. Ervaring niet nodig, wel plezier in schrijven. Aan het eind van de cursus dan een primeur: je eigen korte verhaal! 

“Je schrijfworkshop is leuk en inspirerend. Ik had best wat eye-openers en het ‘doen’ blijkt toch het belangrijkste.”

<Lees verder onder de foto>

Aafke met boeken voor schrijfcursus
De oefeningen van schrijfcoach Aafke Jochems helpen je op weg naar je verhaal.

De workshop is bestemd voor iedereen die graag (fictie) schrijft en vindt plaats in De Eester in Amsterdam. Schrijfcoach Aafke Jochems leert je tijdens de schrijfworkshop meer over sterke openingszinnen, spanningsboog, drijfveren, personages, dialogen, show don’t tell, vertelperspectieven, etc. Je gaat ook meteen aan de slag met afwisselende schrijfoefeningen. Sanne Fase van de Java Bookshop vertelt over haar liefde voor het korte verhaal en tipt uiteenlopende verhalenbundels die je zullen inspireren bij het schrijven.

“De workshop was bijzonder inspirerend en de aanzet die ik nodig had. Mijn tweede verhaal staat al in de steigers.”

Dit gaan we doen:

Zondag 1
Je begint met korte en afwisselende schrijfoefeningen. Zo leer je al schrijvende meer over sterke openingszinnen, spanningsboog, drijfveren, personages, dialogen, show don’t tell, vertelperspectieven, etc. Sanne van de Java Bookshop stipt verschillende bundels met korte verhalen aan die een inspiratiebron kunnen zijn voor je korte verhaal. Je gaat naar huis met oefeningen voor thuis en de opdracht om je korte verhaal in de steigers te zetten. Hou er dus rekening mee dat je thuis veel gaat schrijven. En korte verhalen gaat lezen die je zullen inspireren!

Zondag 2
Je bespreekt je aanzet tot je korte verhaal, of je ideeën erover. En je geeft feedback op de verhalen van de andere deelnemers. Verder ga je weer verschillende schrijfoefeningen doen. De week erna blijf je lezen en ga je je verhaal afronden.

Zondag 3
Je leest elkaars korte verhalen en geeft feedback. En je gaat door met schrijfoefeningen. Als je wil, publiceer ik na afloop van de workshop je verhaal op mijn site. Zoals deze verhalen van de zomerschrijfworkshop.

Belangrijke info:

 • Kosten: € 125,- voor de drie zondagen.
 • Data: zondag 13 & 20 juni en 4 juli 2021 van 14.00-16.30 uur.
 • Locatie: Buurtcoöperatie De Eester, C. van Eesterenlaan 266, Amsterdam. Gratis parkeren op zondag.
 • Deelnemers: minimaal 4 en maximaal 6 (zodat er genoeg afstand tussen elkaar is).

Aanmelden? Mail naar aafke.jochems@planet.nl of vul het contactformulier in van deze site.

Aafke Jochems is tekstschrijver, eindredacteur en reisjournalist, en geeft al jaren met plezier schrijfworkshops, onder andere in de Java Bookshop en De Eester. 

Schrijven in De Eester op meer dan 1,5 meter van elkaar.

Zeg ken jij de mosselman?

Twee stoere mosselmannnen uit Noord-Spanje namen me mee de Atlantische Oceaan op om de mosselvangst van dichtbij mee te maken. Op een hevig dobberende boot met ronkende motor stond ik er met mijn neus bovenop. Wat zich daar allemaal afspeelde, en waarom die Galicische mosselen zo bijzonder zijn, staat in het voorjaarsnummer (2020) van ESPANJE! en lees je ook hier.

Door de coronacrisis kunnen we even niet reizen. Gelukkig zijn daar de tijdschriften met verrassende verhalen en prachtige foto’s, waardoor we in ons hoofd alvast die reizen kunnen maken. Blijf thuis, maar droom!